4.3.2015

RAULI SUIKKANEN, SUOMEN PAKISTANIN SUURLÄHETTILÄS: PAKISTANISSA RUNSAASTI MYÖNTEISTÄ KEHITYSTÄ VUODEN 2015 ALKUPUOLELLA

Pakistanin lupaavalta näyttänyt taloudellinen kehitys pysähtyi viime syksynä kahden oppositiojohtajan, Imran Khanin ja Tahirul Qadrin provosoimiin hallitusta ja erityisesti pääministeriä vastustaneisiin laajoihin mielenosituksiin Islamabadissa ja muissa suurkaupungeissa. Kymmenettuhannet mielenosoittajan halvaannuttivat osittain maan hallintojärjestelmän, talouden ja ulkomaankaupan vaatien pääministeri Sharifin eroa. Pääsyynä oli vuoden 2013 vaalien väitetty vilppi sekä korruptio. Vaalit olivat kuitenkin EU:n ja muidenkin ulkopuolisten tarkkailijoiden mukaan suhteellisen rehelliset ja olosuhteet huomioiden hyvin järjestetyt. Qadri on nyt poistunut maasta ja Khankin on rauhoittunut mentyään loppuvuodesta naimisiin. Peshawarin joulukuussa 2014 tapahtuneen kouluiskun jälkeen (jossa kuoli lähes 200 lasta) hän myös totesi, ettei aio jatkaa suurten mielenosoitusten organisointia.

Tilanne on rauhoittunut vuoden 2015 alkupuolella ja useat talouden indikaattorit ovat kehittyneet myönteisesti. IMF:n helmikuun alun arvioinnissa todetaan, että maan talouskasvun arvioidaan nousevan 4.3 % tasolle vuonna 2015 ja inflaation pysyvän alhaalla. Valuuttavarannot saavuttivat USD 10.5 miljardin tason vuoden 2014 lopussa ja talouden uudistus- ja yksityistämisohjelmat ovat “raiteillaan”. Budjettivaje oli huomattavasti tavoitetta alhaisempi.

Energiasektorin ongelmat kuitenkin jatkuvat ja vaikeuttavat maan kehitystä ja talouskasvua n. 2 % verran. Hallituksen tärkein prioriteetti onkin panostaa energiasektorin kehittämiseen. Pakistanin energiasektorin kehittäminen tarjoaa hyviä mahdollisuuksia myös suomalaisille energiayhtiöille. EU:n Pakistanille vuoden 2014 alussa myöntämä GSP+ status on lisännyt vientiä EU alueelle n. 20 %:lla. EU on Pakistanin tärkein kauppakumppani.

Energiankysymysten lisäksi terrorismin kitkeminen on hallituksen keskeinen prioriteetti. Kesäkuussa 2014 käynnistynyt suuri sotilasoperaatio Pohjois-Waziristanissa on edennyt hyvin ja arviolta 1500 ääriliikkeiden edustajaa on jo pystytty eliminoimaan. Operaatioon osallistuu yli 150 000 sotilasta, tykistöä ja ilmavoimat. Operaatio on aiheuttanut suurehkon sisäisten pakolaisten ongelman.

Ylimmän poliittisen tason suhteita sekä yhteistyötä Afganistanin armeijan kanssa on kehitetty ja operaatioita levottomalla raja-alueilla on maiden kesken koordinoitu ennenäkemättömällä tavalla vuoden 2015 alussa. Tämä on ainut mahdollinen tapa palauttaa alueen vakaus.

Pakistanin tavoitteena on kehittää suhteita myös Intiaan, koska se on erityisen tärkeää alueellisen vakauden lisäämiseksi. Tässä onkin tapahtunut myönteistä kehitystä, koska Intian ulkoministeri vieraili Pakistanissa 3.3.2015. Kyseessä on vakava yritys maiden välisen korkean tason dialogin käynnistämiseksi uudestaan lähes vuoden tauon jälkeen.

Myös Pakistan-USA suhteet ovat kehittyneet myönteisesti vuoden 2015 alussa, mitä osoittaa USA:n ulkoministeri Kerryn vierailu Pakistaniin helmikuussa 2015. Kiinan ulkoministeri vieraili Pakistanissa myös helmikuussa 2015. Kiina on edelleenkin ehkä tärkein yhteistyökumppani Pakistanille.

Suomi-Pakistan poliittiset ja taloussuhteet ovat kehittyneet edelleen myönteisesti. Tässä merkittävä rooli on ollut Suomi-Pakistan kauppayhdistyksen ja sen puheenjohtaja Wille Eerolan aktiivisella toiminnalla. Vuosi sitten järjestetty ensimmäinen “Finland-Pakistan Business Summit” Islamabadissa oli varsinainen menestys, johon osallistui 15 yritystä Suomesta ja kymmeniä pakistanilaisia yrityksiä. Usea Pakistanin hallituksen ministeri käytti puheenvuoron kokouksen yhteydessä.

Seuraava vastaava tapahtuma järjestetään Islamabadissa 22.4.2015. Kauppayhdistyksen toiminnan ansioista yrityskiinnostus Pakistania kohtaan on lisääntynyt Suomessa merkittävästi. Vireillä on lukuisia uusia hankkeita mm. energia, satama ja rakennussektoreilla. Esim. Suomalainen arkkitehtitoimisto on valittu suunnittelemaan Islamabadin keskustaan yli 10 kerroksista puista liikerakennusta, joka on tarkoitus varustaa kokonaan suomalaisella teknologialla. Rakennuksesta on tulossa maailman suurin puurunkoinen rakennus.

Suomella on myös valmius käynnistää uudestaan pitkään keskeytyksissä olleet kahdenväliset Investointisuojasopimusneuvottelut. Tavoitteena on saada neuvottelut päätökseen ensitilassa.

Suomi on kanavoinut Pakistanille yli 20 miljoonan Euron arvosta kehitys- ja humanitaarisen avun varoja viiden vuoden kuluessa, vaikka Pakistan ei ole Suomen varsinainen kehitysyhteistyön kohdemaa. Suomi on juuri myöntänyt kahden miljoonan Euron lisärahoituksen Maailmanpankin raja-aluerahastoon ja kiertävä suurlähettiläs on allekirjoittanut 200 000 Euron suuruisen lisääntymisterveysohjelman Mary Stopes Societyn kanssa Karachissa.

Suomen ja Pakistanin Museoliittojen välinen yhteistyöohjelma toimii erittäin hyvin ja siihen on nyt tullut mukaan myös yksi Pakistanin merkittävimmistä yliopistoista, eli COMSATS. Yhteistyö tapahtuu tasa-arvoiselta pohjalta ja Pakistanin Museoliitto mm. maksaa suomalaisten asiantuntijoiden matkat ja oleskelun Pakistanissa. Suomen Museoliiton toimitusjohtaja Kimmo Levä on toiminut aktiivisesti Suomi-Pakistan suhteiden kehittämiseksi.

Suomea on edustanut 1.8.2012 lukien Pakistanissa Suomen kiertävä suurlähettiläs ( KSL Rauli Suikkanen), jonka toimisto on UM:n yhteydessä Helsingissä. KSL matkustaa Pakistanissa n. 6-7 kertaa vuodessa.

Suomella on Pakistanissa kunniapääkonsulaatti Karachissa (Mrs. Sadia Khan) sekä kunniakonsulaatit Lahoressa (Dr. Durre Ahmed) ja Islamabadissa. Islamabadin tehtävään on tarkoitus nimittää kunniakonsuli lähiaikoina.   Suomen kunniakonsulit Pakistanissa ovat merkittäviä yrityselämän edustajia ja heidän asiantuntemuksensa on suomalaisyritysten käytössä ilmaiseksi. Finpro on tehnyt sopimukset kahden pakistanilaisen konsultin kanssa Pakistanista kiinnostuneiden suomalaisyritysten auttamiseksi. Myös Finnpartnershipillä on edustaja Pakistanissa.

Hollannin suurlähetystö myöntää viisumit Suomeen alle kolmeksi kuukaudeksi matkustaville pakistanilaisille. Yli kolmen kuukauden mittaisille matkoille tulee hakea oleskelulupaa esim. Suomen Kathmandun suurlähetystöstä.

Norjan suurlähetystö avustaa Pakistanissa olevia suomalaisia konsulikysymysten osalta.

Pakistanin uusi Tukholmasta käsin toimiva suurlähettiläs, H.E. Tariq Zameer jätti valtuuskirjeensä Tasavallan Presidentti Sauli Niinistölle 26.2.2015.4.3.2015

RAULI SUIKKANEN, SUOMEN PAKISTANIN SUURLÄHETTILÄS: PAKISTANISSA RUNSAASTI MYÖNTEISTÄ KEHITYSTÄ VUODEN 2015 ALKUPUOLELLA

Pakistanin lupaavalta näyttänyt taloudellinen kehitys pysähtyi viime syksynä kahden oppositiojohtajan, Imran Khanin ja Tahirul Qadrin provosoimiin hallitusta ja erityisesti pääministeriä vastustaneisiin laajoihin mielenosituksiin Islamabadissa ja muissa suurkaupungeissa. Kymmenettuhannet mielenosoittajan halvaannuttivat osittain maan hallintojärjestelmän, talouden ja ulkomaankaupan vaatien pääministeri Sharifin eroa. Pääsyynä oli vuoden 2013 vaalien väitetty vilppi sekä korruptio. Vaalit olivat kuitenkin EU:n ja muidenkin ulkopuolisten tarkkailijoiden mukaan suhteellisen rehelliset ja olosuhteet huomioiden hyvin järjestetyt. Qadri on nyt poistunut maasta ja Khankin on rauhoittunut mentyään loppuvuodesta naimisiin. Peshawarin joulukuussa 2014 tapahtuneen kouluiskun jälkeen (jossa kuoli lähes 200 lasta) hän myös totesi, ettei aio jatkaa suurten mielenosoitusten organisointia.

Tilanne on rauhoittunut vuoden 2015 alkupuolella ja useat talouden indikaattorit ovat kehittyneet myönteisesti. IMF:n helmikuun alun arvioinnissa todetaan, että maan talouskasvun arvioidaan nousevan 4.3 % tasolle vuonna 2015 ja inflaation pysyvän alhaalla. Valuuttavarannot saavuttivat USD 10.5 miljardin tason vuoden 2014 lopussa ja talouden uudistus- ja yksityistämisohjelmat ovat “raiteillaan”. Budjettivaje oli huomattavasti tavoitetta alhaisempi.

Energiasektorin ongelmat kuitenkin jatkuvat ja vaikeuttavat maan kehitystä ja talouskasvua n. 2 % verran. Hallituksen tärkein prioriteetti onkin panostaa energiasektorin kehittämiseen. Pakistanin energiasektorin kehittäminen tarjoaa hyviä mahdollisuuksia myös suomalaisille energiayhtiöille. EU:n Pakistanille vuoden 2014 alussa myöntämä GSP+ status on lisännyt vientiä EU alueelle n. 20 %:lla. EU on Pakistanin tärkein kauppakumppani.

Energiankysymysten lisäksi terrorismin kitkeminen on hallituksen keskeinen prioriteetti. Kesäkuussa 2014 käynnistynyt suuri sotilasoperaatio Pohjois-Waziristanissa on edennyt hyvin ja arviolta 1500 ääriliikkeiden edustajaa on jo pystytty eliminoimaan. Operaatioon osallistuu yli 150 000 sotilasta, tykistöä ja ilmavoimat. Operaatio on aiheuttanut suurehkon sisäisten pakolaisten ongelman.

Ylimmän poliittisen tason suhteita sekä yhteistyötä Afganistanin armeijan kanssa on kehitetty ja operaatioita levottomalla raja-alueilla on maiden kesken koordinoitu ennenäkemättömällä tavalla vuoden 2015 alussa. Tämä on ainut mahdollinen tapa palauttaa alueen vakaus.

Pakistanin tavoitteena on kehittää suhteita myös Intiaan, koska se on erityisen tärkeää alueellisen vakauden lisäämiseksi. Tässä onkin tapahtunut myönteistä kehitystä, koska Intian ulkoministeri vieraili Pakistanissa 3.3.2015. Kyseessä on vakava yritys maiden välisen korkean tason dialogin käynnistämiseksi uudestaan lähes vuoden tauon jälkeen.

Myös Pakistan-USA suhteet ovat kehittyneet myönteisesti vuoden 2015 alussa, mitä osoittaa USA:n ulkoministeri Kerryn vierailu Pakistaniin helmikuussa 2015. Kiinan ulkoministeri vieraili Pakistanissa myös helmikuussa 2015. Kiina on edelleenkin ehkä tärkein yhteistyökumppani Pakistanille.

Suomi-Pakistan poliittiset ja taloussuhteet ovat kehittyneet edelleen myönteisesti. Tässä merkittävä rooli on ollut Suomi-Pakistan kauppayhdistyksen ja sen puheenjohtaja Wille Eerolan aktiivisella toiminnalla. Vuosi sitten järjestetty ensimmäinen “Finland-Pakistan Business Summit” Islamabadissa oli varsinainen menestys, johon osallistui 15 yritystä Suomesta ja kymmeniä pakistanilaisia yrityksiä. Usea Pakistanin hallituksen ministeri käytti puheenvuoron kokouksen yhteydessä.

Seuraava vastaava tapahtuma järjestetään Islamabadissa 22.4.2015. Kauppayhdistyksen toiminnan ansioista yrityskiinnostus Pakistania kohtaan on lisääntynyt Suomessa merkittävästi. Vireillä on lukuisia uusia hankkeita mm. energia, satama ja rakennussektoreilla. Esim. Suomalainen arkkitehtitoimisto on valittu suunnittelemaan Islamabadin keskustaan yli 10 kerroksista puista liikerakennusta, joka on tarkoitus varustaa kokonaan suomalaisella teknologialla. Rakennuksesta on tulossa maailman suurin puurunkoinen rakennus.

Suomella on myös valmius käynnistää uudestaan pitkään keskeytyksissä olleet kahdenväliset Investointisuojasopimusneuvottelut. Tavoitteena on saada neuvottelut päätökseen ensitilassa.

Suomi on kanavoinut Pakistanille yli 20 miljoonan Euron arvosta kehitys- ja humanitaarisen avun varoja viiden vuoden kuluessa, vaikka Pakistan ei ole Suomen varsinainen kehitysyhteistyön kohdemaa. Suomi on juuri myöntänyt kahden miljoonan Euron lisärahoituksen Maailmanpankin raja-aluerahastoon ja kiertävä suurlähettiläs on allekirjoittanut 200 000 Euron suuruisen lisääntymisterveysohjelman Mary Stopes Societyn kanssa Karachissa.

Suomen ja Pakistanin Museoliittojen välinen yhteistyöohjelma toimii erittäin hyvin ja siihen on nyt tullut mukaan myös yksi Pakistanin merkittävimmistä yliopistoista, eli COMSATS. Yhteistyö tapahtuu tasa-arvoiselta pohjalta ja Pakistanin Museoliitto mm. maksaa suomalaisten asiantuntijoiden matkat ja oleskelun Pakistanissa. Suomen Museoliiton toimitusjohtaja Kimmo Levä on toiminut aktiivisesti Suomi-Pakistan suhteiden kehittämiseksi.

Suomea on edustanut 1.8.2012 lukien Pakistanissa Suomen kiertävä suurlähettiläs ( KSL Rauli Suikkanen), jonka toimisto on UM:n yhteydessä Helsingissä. KSL matkustaa Pakistanissa n. 6-7 kertaa vuodessa.

Suomella on Pakistanissa kunniapääkonsulaatti Karachissa (Mrs. Sadia Khan) sekä kunniakonsulaatit Lahoressa (Dr. Durre Ahmed) ja Islamabadissa. Islamabadin tehtävään on tarkoitus nimittää kunniakonsuli lähiaikoina.   Suomen kunniakonsulit Pakistanissa ovat merkittäviä yrityselämän edustajia ja heidän asiantuntemuksensa on suomalaisyritysten käytössä ilmaiseksi. Finpro on tehnyt sopimukset kahden pakistanilaisen konsultin kanssa Pakistanista kiinnostuneiden suomalaisyritysten auttamiseksi. Myös Finnpartnershipillä on edustaja Pakistanissa.

Hollannin suurlähetystö myöntää viisumit Suomeen alle kolmeksi kuukaudeksi matkustaville pakistanilaisille. Yli kolmen kuukauden mittaisille matkoille tulee hakea oleskelulupaa esim. Suomen Kathmandun suurlähetystöstä.

Norjan suurlähetystö avustaa Pakistanissa olevia suomalaisia konsulikysymysten osalta.

Pakistanin uusi Tukholmasta käsin toimiva suurlähettiläs, H.E. Tariq Zameer jätti valtuuskirjeensä Tasavallan Presidentti Sauli Niinistölle 26.2.2015.