Pakistan – talouden haasteita ja mahdollisuuksia

Pakistan on maailman kuudenneksi väkirikkain valtio, jonka taloudesta on viime aikoina kuulunut positiivisia uutisia. Maa on normalisoinut kauppasuhteitaan Intian kanssa ja kehittänyt suhteitaan myös tärkeimmän kauppakumppaninsa EU:n kanssa. Viimeksi kuluneiden 3–4 vuoden aikana Karachin pörssi on ollut maailman tuottavin.

Pakistanissa on yli 20 miljoonaa internetin käyttäjää, mikä on 20. eniten maailmassa. Kuva: Raja IslamPakistanissa on yli 20 miljoonaa internetin käyttäjää, mikä on 20. eniten maailmassa. Kuva: Raja Islam
Suomen kiertävä suurlähettiläs Pakistanissa järjesti yhteistyössä Finpron ja Tukholmasta käsin toimivan Pakistanin Suomen-suurlähettilään kanssa 12.12.2012 Pakistanin haasteita ja mahdollisuuksia käsitelleen seminaarin Finlandia-talolla. Runsas osallistujajoukko, yli 70 yritysmaailman ja viranomaistahojen edustajaa, sekä vilkas keskustelu osoittivat, että ajoitus oli oikea ja tilaisuudelle oli tarvetta. Pakistan on tärkeä toimija Etelä-Aasian politiikassa ja taloudessa, ja ydinasevaltana sillä on myös laajempi globaali rooli.

Pakistan on maailman kuudenneksi väkirikkain valtio (noin 185 miljoonaa asukasta), jolla on erittäin strateginen sijainti Intian, Iranin, Kiinan ja Afganistanin naapurina. Afganistanin vakautta ei voida saavuttaa ilman Pakistanin myötävaikutusta, ja Pakistan–Intia -suhteiden kehitys puolestaan on tärkeässä asemassa niin Etelä-Aasian kuin myös globaalin vakauden kannalta. Pakistan ja Intia ovat ydinasevaltoja, jotka eivät ole toistaiseksi pystyneet sopimaan Kashmirin ongelmaa, joka juontaa juurensa maiden itsenäistymiseen 1940-luvun lopulla. Pakistanin julkisuuskuvaa leimaavat huonot uutiset, jotka liittyvät maan talouteen, demokratiaan, korruptioon, naisten asemaan, ihmisoikeuksiin, ääriliikkeisiin ja terrorismiin.

Lue tästä koko artikkeli Ulkoministeriön sivulta.Pakistan – talouden haasteita ja mahdollisuuksia

Pakistan on maailman kuudenneksi väkirikkain valtio, jonka taloudesta on viime aikoina kuulunut positiivisia uutisia. Maa on normalisoinut kauppasuhteitaan Intian kanssa ja kehittänyt suhteitaan myös tärkeimmän kauppakumppaninsa EU:n kanssa. Viimeksi kuluneiden 3–4 vuoden aikana Karachin pörssi on ollut maailman tuottavin.

Pakistanissa on yli 20 miljoonaa internetin käyttäjää, mikä on 20. eniten maailmassa. Kuva: Raja IslamPakistanissa on yli 20 miljoonaa internetin käyttäjää, mikä on 20. eniten maailmassa. Kuva: Raja Islam
Suomen kiertävä suurlähettiläs Pakistanissa järjesti yhteistyössä Finpron ja Tukholmasta käsin toimivan Pakistanin Suomen-suurlähettilään kanssa 12.12.2012 Pakistanin haasteita ja mahdollisuuksia käsitelleen seminaarin Finlandia-talolla. Runsas osallistujajoukko, yli 70 yritysmaailman ja viranomaistahojen edustajaa, sekä vilkas keskustelu osoittivat, että ajoitus oli oikea ja tilaisuudelle oli tarvetta. Pakistan on tärkeä toimija Etelä-Aasian politiikassa ja taloudessa, ja ydinasevaltana sillä on myös laajempi globaali rooli.

Pakistan on maailman kuudenneksi väkirikkain valtio (noin 185 miljoonaa asukasta), jolla on erittäin strateginen sijainti Intian, Iranin, Kiinan ja Afganistanin naapurina. Afganistanin vakautta ei voida saavuttaa ilman Pakistanin myötävaikutusta, ja Pakistan–Intia -suhteiden kehitys puolestaan on tärkeässä asemassa niin Etelä-Aasian kuin myös globaalin vakauden kannalta. Pakistan ja Intia ovat ydinasevaltoja, jotka eivät ole toistaiseksi pystyneet sopimaan Kashmirin ongelmaa, joka juontaa juurensa maiden itsenäistymiseen 1940-luvun lopulla. Pakistanin julkisuuskuvaa leimaavat huonot uutiset, jotka liittyvät maan talouteen, demokratiaan, korruptioon, naisten asemaan, ihmisoikeuksiin, ääriliikkeisiin ja terrorismiin.

Lue tästä koko artikkeli Ulkoministeriön sivulta.