KSL ETELÄ-AASIA (UM ASA-11) 14.1.2015

Suurlähettiläs Rauli Suikkanen

PAKISTANIN TALOUS-, POLIITTINEN- JA TURVALLISUUSTILANNE

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF totesi joulukuussa 2014, että sen vuonna 2013 hyväksymää USD 6.6 miljardin vakautusohjelmaa toteutetaan edelleen sopimuksen mukaisesti ja pääosa ehdoista on täytetty. Talouskasvun ennakoidaan jatkuvan noin 4 % tasolla vuonna 2015. Maan valuuttavaranto on kohonnut vuoden 2013 USD 5 miljardista USD 10 miljardiin vuoden 2014 lopussa. Inflaatio oli noin 8 % vuoden 2014 aikana. Joidenkin suurten valtionyritysten yksityistäminen on käynnistynyt (Pakistan Petroleum, United Bank, PIA, Faisalabad Energy, Northern Power), mitä voidaan pitää merkittävänä. Energiasektorilla on edelleen suuria haasteita.

Maan talouskehitystä ovat haitanneet syksyllä 2014 kahden oppositiopuolueen, Imran Khanin johtaman PTI:n (Pakistan Tehreek-e-Insaf) ja Tahrik ul Qadrin johtaman PAT:n (Pawami Tehreek) aiheuttamat laajat protestit ja levottomuudet erityisesti maan pääkaupungissa Islamabadissa mutta myös miljoonakaupungeissa, eli Karachissa, Lahoressa ja Faisalabadissa. Oppositiojohtajat onnistuivat mobilisoimaan mielenosituksiin parhaimmillaan satoja tuhansia kannattajiaan vaatimaan pääministeri Nawaz Sharifin (PLM-N) eroa. Mielenosoittajat perustivat mm. kymmenien tuhansien ihmisten telttaleirin Islamabadin keskustaan ja vaikeuttivat pahoin maan hallinnon toimintaa syksyllä 2014. Pääsyinä esitettiin vuoden 2013 parlamenttivaaleissa esiintynyt väitetty vilppi sekä nykyisen hallinnon korruptio ja talouspolitiikka. Armeija pysytteli levottomuuksien aikana pääosin taustalla, mutta puuttui joitakin kertoja tilanteeseen, kun poliisivoimat eivät pystyneet ylläpitämään järjestystä. Qadri on ilmoittanut lopettavansa mielenilmaukset, mutta Khan jatkaa niitä edelleen kannattajiensa kanssa. Pääministeri Sharif ei ole suostunut eroamaan vaan ilmoittanut jatkavansa nykyisen kautensa loppuun, vuoden 2018 kevääseen.

Sharif yritti sopia Pakistanin talebanin (TTP) kanssa väkivallan lopettamisesta keväällä 2014 siinä kuitenkaan onnistumatta. Iskuja on ollut tämän jälkeen eri puolilla maata mutta turvallisuustilanne ei kuitenkaan ole romahtanut. Armeijalla on meneillään suuri terrorismin vastainen operaatio Pohjois-Waziristanissa, jossa suuri määrä TTP:n taistelijoita on eliminoitu. Operaatio jatkuu todennäköisesti ainakin tämän vuoden puoleenväliin saakka.

PAKISTANIN ULKOSUHTEET

Pakistanin alueellinen merkitys lisääntyy vuoden 2015 aikana, kun ISAF-operaatio Afganistanissa on päättynyt. Pakistanin myötävaikutusta ja yhteistyötä tarvitaan alueellisen vakauden edistämiseksi. Pakistanin ja Afganistanin suhteet ovat kehittyneet myönteisesti vuoden 2014 jälkipuoliskolla ja vuoden 2015 alussa. Armeijan ja tiedusteluorganisaatioiden välistä yhteistyötä sekä korkean tason kontakteja on lisätty. Maiden armeijat pyrkivät koordinoimaan paremmin ääriliikkeiden vastaisia toimiaan laajalla raja-alueella.

Pakistanin ja Intian suhteet sen sijaan eivät ole kehittyneet myönteisesti Intian kesäkuun 2014 parlamenttivaalien jälkeen. Pääministeri Sharif kylläkin osallistui pääministeri Modin virkaanastujaisiin New Delhissä, mutta tämän jälkeen ei ole ollut korkean tason dialogia lainkaan. Kashmirissa on ollut toistuvia tulitaukorikkomuksia, joista maat syyttävät toisiaan.

Pakistanin ja USA:n suhteet ovat kehittyneet myönteisesti, ja ulkoministeri Kerry on vierailulla Pakistanissa 13–14.1.2015. Taloudellisen yhteistyön lisääminen, terrorismin vastainen taistelu ja alueellinen vakaus ovat keskustelujen agendalla.

PAKISTAN-SUOMI SUHTEET

Suomi-Pakistan suhteita on kehitetty aktiivisesti vuoden 2014 aikana. Pääministeri Stubb tapasi ASEM-kokouksen yhteydessä Milanossa lokakuussa 2014 pääministeri Sharifin tärkeimmän neuvonantajan, varaministeri Syed Fatemin. Suomen ja Pakistanin poliittiset konsultaatiot järjestettiin Helsingissä huhtikuussa 2014 ja ensimmäinen suuri Suomi-Pakistan yritystapahtuma Islamabadissa oli helmikuussa 2014. Suomi-Pakistan- kauppayhdistys käynnisti virallisesti toimintansa kesäkuussa 2014. Kauppayhdistyksen tarkoituksena on järjestää toinen merkittävä yritystapahtuma Pakistanissa keväällä 2015.

KSL Suikkanen on tehnyt vuoden 2014 kuluessa viisi matkaa Pakistaniin (Islamabad, Lahore, Karachi ja Faisalabad) ja tavannut laajasti Pakistanin poliittisia ja taloudellisia vaikuttajia.

KSL allekirjoitti lokakuussa 2014 Mary Stopes Societyn kanssa 200 000 Euron suuruisen paikallisen yhteistyön (PYM) sopimuksen lisääntymisterveys ohjelman toteutuksesta Karachissa. Suomi on myös myöntänyt kahden miljoonan Euron lisärahoituksen Maailmanpankin raja-aluerahastoon joulukuussa 2014.

KSL ETELÄ-AASIA (UM ASA-11) 14.1.2015

Suurlähettiläs Rauli Suikkanen

PAKISTANIN TALOUS-, POLIITTINEN- JA TURVALLISUUSTILANNE

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF totesi joulukuussa 2014, että sen vuonna 2013 hyväksymää USD 6.6 miljardin vakautusohjelmaa toteutetaan edelleen sopimuksen mukaisesti ja pääosa ehdoista on täytetty. Talouskasvun ennakoidaan jatkuvan noin 4 % tasolla vuonna 2015. Maan valuuttavaranto on kohonnut vuoden 2013 USD 5 miljardista USD 10 miljardiin vuoden 2014 lopussa. Inflaatio oli noin 8 % vuoden 2014 aikana. Joidenkin suurten valtionyritysten yksityistäminen on käynnistynyt (Pakistan Petroleum, United Bank, PIA, Faisalabad Energy, Northern Power), mitä voidaan pitää merkittävänä. Energiasektorilla on edelleen suuria haasteita.

Maan talouskehitystä ovat haitanneet syksyllä 2014 kahden oppositiopuolueen, Imran Khanin johtaman PTI:n (Pakistan Tehreek-e-Insaf) ja Tahrik ul Qadrin johtaman PAT:n (Pawami Tehreek) aiheuttamat laajat protestit ja levottomuudet erityisesti maan pääkaupungissa Islamabadissa mutta myös miljoonakaupungeissa, eli Karachissa, Lahoressa ja Faisalabadissa. Oppositiojohtajat onnistuivat mobilisoimaan mielenosituksiin parhaimmillaan satoja tuhansia kannattajiaan vaatimaan pääministeri Nawaz Sharifin (PLM-N) eroa. Mielenosoittajat perustivat mm. kymmenien tuhansien ihmisten telttaleirin Islamabadin keskustaan ja vaikeuttivat pahoin maan hallinnon toimintaa syksyllä 2014. Pääsyinä esitettiin vuoden 2013 parlamenttivaaleissa esiintynyt väitetty vilppi sekä nykyisen hallinnon korruptio ja talouspolitiikka. Armeija pysytteli levottomuuksien aikana pääosin taustalla, mutta puuttui joitakin kertoja tilanteeseen, kun poliisivoimat eivät pystyneet ylläpitämään järjestystä. Qadri on ilmoittanut lopettavansa mielenilmaukset, mutta Khan jatkaa niitä edelleen kannattajiensa kanssa. Pääministeri Sharif ei ole suostunut eroamaan vaan ilmoittanut jatkavansa nykyisen kautensa loppuun, vuoden 2018 kevääseen.

Sharif yritti sopia Pakistanin talebanin (TTP) kanssa väkivallan lopettamisesta keväällä 2014 siinä kuitenkaan onnistumatta. Iskuja on ollut tämän jälkeen eri puolilla maata mutta turvallisuustilanne ei kuitenkaan ole romahtanut. Armeijalla on meneillään suuri terrorismin vastainen operaatio Pohjois-Waziristanissa, jossa suuri määrä TTP:n taistelijoita on eliminoitu. Operaatio jatkuu todennäköisesti ainakin tämän vuoden puoleenväliin saakka.

PAKISTANIN ULKOSUHTEET

Pakistanin alueellinen merkitys lisääntyy vuoden 2015 aikana, kun ISAF-operaatio Afganistanissa on päättynyt. Pakistanin myötävaikutusta ja yhteistyötä tarvitaan alueellisen vakauden edistämiseksi. Pakistanin ja Afganistanin suhteet ovat kehittyneet myönteisesti vuoden 2014 jälkipuoliskolla ja vuoden 2015 alussa. Armeijan ja tiedusteluorganisaatioiden välistä yhteistyötä sekä korkean tason kontakteja on lisätty. Maiden armeijat pyrkivät koordinoimaan paremmin ääriliikkeiden vastaisia toimiaan laajalla raja-alueella.

Pakistanin ja Intian suhteet sen sijaan eivät ole kehittyneet myönteisesti Intian kesäkuun 2014 parlamenttivaalien jälkeen. Pääministeri Sharif kylläkin osallistui pääministeri Modin virkaanastujaisiin New Delhissä, mutta tämän jälkeen ei ole ollut korkean tason dialogia lainkaan. Kashmirissa on ollut toistuvia tulitaukorikkomuksia, joista maat syyttävät toisiaan.

Pakistanin ja USA:n suhteet ovat kehittyneet myönteisesti, ja ulkoministeri Kerry on vierailulla Pakistanissa 13–14.1.2015. Taloudellisen yhteistyön lisääminen, terrorismin vastainen taistelu ja alueellinen vakaus ovat keskustelujen agendalla.

PAKISTAN-SUOMI SUHTEET

Suomi-Pakistan suhteita on kehitetty aktiivisesti vuoden 2014 aikana. Pääministeri Stubb tapasi ASEM-kokouksen yhteydessä Milanossa lokakuussa 2014 pääministeri Sharifin tärkeimmän neuvonantajan, varaministeri Syed Fatemin. Suomen ja Pakistanin poliittiset konsultaatiot järjestettiin Helsingissä huhtikuussa 2014 ja ensimmäinen suuri Suomi-Pakistan yritystapahtuma Islamabadissa oli helmikuussa 2014. Suomi-Pakistan- kauppayhdistys käynnisti virallisesti toimintansa kesäkuussa 2014. Kauppayhdistyksen tarkoituksena on järjestää toinen merkittävä yritystapahtuma Pakistanissa keväällä 2015.

KSL Suikkanen on tehnyt vuoden 2014 kuluessa viisi matkaa Pakistaniin (Islamabad, Lahore, Karachi ja Faisalabad) ja tavannut laajasti Pakistanin poliittisia ja taloudellisia vaikuttajia.

KSL allekirjoitti lokakuussa 2014 Mary Stopes Societyn kanssa 200 000 Euron suuruisen paikallisen yhteistyön (PYM) sopimuksen lisääntymisterveys ohjelman toteutuksesta Karachissa. Suomi on myös myöntänyt kahden miljoonan Euron lisärahoituksen Maailmanpankin raja-aluerahastoon joulukuussa 2014.